Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 18:06
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Головна » 2021 » Травень » 26 » БОРЩ ЯК ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ
08:30
БОРЩ ЯК ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

«Українці здавна відзначалися вмінням та культурою приготування страв. Це духовна єдність, родинна злагода і взаєморозуміння… Борщ є символом української національної кухні і елементом культурної спадщини».

                                                                                                       Автори видання

 «Борщ і здоров’я» - так називається невеличка за розміром книжечка авторів Т. А. Терещук, Г А. Рибульська та О. В. Журбицька  про нашу національну страву, без якої неможливо уявити українську кухню. Як зазначають автори видання, в борщі багато вітамінів, пектинів і антиоксидантів, через борщ можна дослідити історію, культуру і велич українського народу. Книжка складається з трьох цікавих та пізнавальних розділів : «Екскурс в історію борщу», «Борщ в подробицях» та «Традиції приготування та рецепти борщу».

 «Ми є тим, що ми їмо, - зазначають автори книжки. – В цю думку, чомусь вкладають здебільшого біохімічний зміст, тоді як вона містить й інший доволі цікавий аспект : ми творимо їжу – їжа творить нас».  

За словами авторів, впродовж всієї своєї історії рецепт борщу змінювався: окремі інгредієнти добавлялись, інші – втрачалися, але залишилися незмінні складові, які об’єднуються в борщовий набір. Кожен з них корисний по своєму. До того ж, будь який український борщ добре смакує з пампушками з часником. Автори також рекомендують готувати цю страву з добрим настроєм, а із кислим обличчям краще не братися варити обід : начебто і покладете все, як треба, та не буде душі, а відповідно і смаку. А з душею ви приготуєте смачнючий борщ.

Враховуючи те, що їжа завжди подорожувала і подорожує з людьми, борщ нині набув популярності в усьому світі.

 А скільки приказок та прислів’я про цю страву міцно ввійшли у наш  щоденний лексикон : «З ним борщу не звариш», «Борщ і капуста - і хата не пуста», «Іди, іди дощику, зварю тобі борщику» і т. д.! Загалом, на сьогодні у різних кулінарних книгах описано понад 70 рецептів червоного борщу. А останніми роками особливо поширилися фестивалі та музеї борщу. Цікаво, що в форматі проведення одного з фестивалів «Борщ-фест» був встановлений світовий рекорд : борщ із 25 складників у 5 тонному котлі! Цей результат  був відзначено дипломом акредитованого представника  «Книги рекордів Гіннеса».

Іще важливе в контексті зазначеної інформації : нещодавно міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що культура приготування українського борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Нині триває підготовка  номінаційного досьє українського борщу до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 

Отож, книгомани-українці! Якщо ви втомилися від серйозних новин, хочете розслабитися з користю, тоді вибирайте в книжці «Борщ і здоров’я» рецепт за своїми смаками й вподобаннями й  готуйте український борщ!

Релаксуймо разом! Смачного!

Олена ГАЖАМАН,

бібліограф центральної бібліотеки

Переглядів: 141 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: