Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 23:29
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Головна » 2021 » Квітень » 5 » Від користі до натхнення
15:57
Від користі до натхнення

ВІД КОРИСТІ ДО НАТХНЕННЯ

 

«Книжка для розуму, що теплий дощ для сходів», - стверджує народна мудрість. А якщо ще й взяти до уваги, що сучасний світ потребує думаючих, креативних, активно генеруючих нові ідеї людей, то без високого рівня знань, інтелекту, ерудиції, оволодівання новітніми технологіями цього неможливо досягти. Допомогти бажаючому швидше визначитися в лабіринтах життєвих реалій, досягнути мети завжди зможе книжка – фахова, науково-пізнавальна, історична, філософська, психологічна та інша. «Мені без книжок не навчитися, знань не дістати, тільки книжки допоможуть мені людиною стати», - писав в свій час башкирський класик, фольклорист і драматург Мажит Гафурі.

Надходження нової різножанрової літератури до книгозбірні є святом не лише для бібліотеки, а й для любителів читання та авторів друкованих видань. Враховуючи те, що саме на книгаря з вірою й надією дивиться кожен автор щойно виданої книжки, розпочну свою розповідь з популяризації книжок місцевих авторів, бо як хлібороб сіє зерно в землю і надіється на щедрий врожай, так і митець, посіявши зерна своєї душі друкованими рядками, всією душею воліє, щоби його почули, прочитали його твори та наповнили себе неосяжним світом прочитаного.

Не буде перебільшенням, якщо скажу, що справжнім скарбом для нашої бібліотеки стали твори Заслуженого діяча мистецтв України, члена мистецьких та творчих Національних спілок України, лауреата багатьох державних та краєзнавчих премій, уродженця села Дмитрівки Богдана Столярчука. Його різножанрові збірки, навчальні посібники, методичні розробки, довідники, покажчики, енциклопедії увійшли до новенького 5-и томника, яким віднині можуть скористатися всі бажаючі.

Значну увагу у своїй творчій діяльності Богдан Столярчук приділив збереженню духовності, культурних традицій та розвитку місцевого краєзнавства, видавши своєрідний часопис рідного краю «Дмитрівка на Рівненщині : історія, культура, постаті», в якій вміщені 2000 світлин та копій документів із різних родинних та державних архівів області у великому часовому діапазоні - від писемної згадки про село до наших днів.

Окрім цього, Богдан Столярчук є редакційним укладачем книжки «Микола Годун очима друзів», у якій розповідається про художника, уродженця села Бабин Миколу Петровича Годуна. Полотна талановитого живописця-земляка прикрашають музеї Києва, є у приватних колекціях шанувальників живопису Канади, США, Австрії, Росії, Польщі. Вагоме місце у творчому доробку митця займають роботи пейзажної лірики, пов’язаної з рідним краєм – Гощанщиною та Рівненщиною.

Після втомлених зимових буднів, з першими впевненими променями сонця, серця людей потребують більше ніжності, теплоти та любові. Для тих, кого надихають мелодійні рядки красивих віршів, хто вміє сміятись і радіти, співчувати і співпереживати, шукати себе в складних лабіринтах життя, надійшли книжки: п’ята збірка поезій відомого журналіста Олександра Форманчука з Майкова «Волошками всміхається ранок» та літературний альманах з його інтимною лірикою «Усі мої думки тобі…»; сплеск емоцій гощанки Надії Адамчук «Bonjour, життя!»; оповідання, новели про правдиві події з життя матерів, дружин, дочок Надії Ткачук з Липок «У долі жіноче ім’я»; гумор, сатира, лірика Юрія Берези з Рівного «Що кому» та нові поезії, драматична поема «З повним серцем…»; поезія з глибоким психолізованим словом Тати Рівна «СоціоHartyю»; переклади авторів різних континентів сучасної рівненської письменниці Валентини Люліч «World of words» (ред.- «Світ слів»).

Для тих, у кого наявний стійкий інтерес до окремих історичних фактів, хто водночас бажає оволодіти закономірностями Всесвіту, глибше пізнати взаємозв’язок між життям, мистецтвом, політикою та психологією, придбано десятки друкованих видань на науково-пізнавальну, філософську та психологічну тематику, а саме : науково-популярний бестселер «Коротка історія майже всього на світі», повна енциклопедія «Земля», «Ви. Ваша дитина і школа» Кена Робінсона, «Ремель. Урок історії» Святослава Максимчука, «Чому виникають конфлікти?» Нікі Вокер, «Думати, як Вінстон Черчилль», «Думати, як Леонардо да Вінчі», «Думати, як Альберт Ейнштейн», «Думати, як Стів Джобс» Даніел Сміт, «Неймовірні» Бріджит Квін, «Стартап на доларів 100» Гільбо Кріс, «50 відтінків свободи» Еріка Леонарда Джеймса, «Сміх» Еріка Смаджа, «Моє життя та робота» Форда Генрі, «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» Сакса Олівера та ін.

Книжкові полиці книгозбірні наповнили також енциклопедичні та інші сучасні друковані видання: «Енциклопедія сучасної літератури», «Писання» Івана Мазепи, «Реабілітовані історією», «Забуті історії міст» Арі Турунен, «Бандерівці. 200 історій» Святослава Липовецького, «Літопис Революції Гідності» Михайла Вітер, «Промови, що змінили світ» Андрія Хорошевського, «Неісторичні миті. Нариси про минулі сто років» Володимира В’ятровича, «Війна з Росією» Річарда Ширрефф тощо.

Посилений, жвавий інтерес у наших читачів викликають різновидні романи : детективні, історичні, фантастичні, бульварні та психологічні. Цих книголюбів ми порадуємо сьогодні свіженькими, ілюстрованими виданнями української письменниці Світлани Талан «Зловити промінь щастя», «Букет улюблених квітів», Лесі Романчук «Не залишай мене», Андрія Кокотюхи «Вигнана і навчена відьма», Макса Кідрука «Доки світло не згасне», «Заради майбутнього», «Не залишай мене», Володимира Лиса «І прибуде суддя», Люко Дашвар «Кров з молоком», Мирослава Дочинця «Бранець чорного лісу», «Зряче перо», Стівена Кінга «Чорний дім», «Серце в Атлантиді», «Зелена миля», Агата Крісті «І не лишилось жодного», «Карибська таємниця», Марії Матіос «Черевики Божої матері»? Ніни Фіалко «Наречена» та ін.

Отож, завітайте в центральну районну книгозбірню (смт. Гоща, вул. Соборна 11), надихайтесь читанням улюблених творів сучасних українських та зарубіжних авторів, або ж переглядайте нашу сторінку в соцмережі Фейсбук з віртуальними оглядами нових надходжень літератури.

                                                                                               Олена ГАЖАМАН, бібліограф

 

Переглядів: 180 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: