Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 19:00
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Головна » 2021 » Вересень » 10 » Самобутні творці мистецтва
14:28
Самобутні творці мистецтва

Художників ще здавна називають очима світу. Бути сучасним художником, значить, бути сміливим, інноваційним у думках та пошуку, дарувати присутнім приємні емоції від насичених кольорів і відтінків, які здатні зробити їх життя яскравішим та різноманітнішим. Для розуміння сучасних художників всім нам не потрібно володіти витонченим смаком, але важливо розуміти контекст, відчути глибину життя і почуттів, гармонію смаку й палітри. 

Окрім цього, сучасне мистецтво вимагає не лише сприйняття побаченого, але й комунікації через діалог.

Справжнім дарунком для користувачів Гощанської центральної бібліотеки, поціновувачів мистецтва громади стало розкриття виставки  творчих доробків Тетяни та Валерія Ярощуків під назвою «Краса і ніжність» у приміщенні книгозбірні. Варто зазначити, що виставка  експонуватимуться до кінця вересня  в рамках реалізації проєкту  «Сучасний простір «»Biblio-ART локація на Соборній», за який центральна бібліотека отримала бібліотечний міні-грант.  

З цієї нагоди до центральної бібліотеки завітали представники влади, місцеві поціновувачі мистецтва, користувачі книгозбірні та жителі Гощанської громади. З вітальним словом до митців та присутніх звернулася директор центральної бібліотечної системи Оксана Сливка. 

Валерій та Тетяна проживають в Рівному, хоча Валерій родом з Гощі. Сьогодні це творче подружжя, яке перебуваючи на заслуженому відпочинку, зігріваються теплом власних художніх полотен,  дивовижних українських оберегів – ляльок-мотанок – та дарують частинку своїх талантів тим, хто цього потребує. Натхнення та енергію черпають від любові, неповторних рідних краєвидів, сонячних променів та повсякденних або несподіваних речей, збагачуючи цим свої вразливі до прекрасного душі новими позитивними емоціями та знаннями про український фольклор та мистецтво.  Та це й не дивно, адже  сила таланту людини й полягає в тому, щоб знайти в щоденному, буденному щось оригінальне, неповторне, самобутнє. Передаючи щиро й відверто свою любов, теплоту й ніжність до народної спадщини, глибинне відчуття своїх коренів, творче подружжя завоювало прихильність та визнання серед друзів, знайомих,  краян та поціновувачів мистецтва.  

В персональній експозиції Валерія Ярощука представлено 60 художніх робіт олійного живопису на різножанрову тематику, відсортованих не тільки за стилем і жанром, але і за тематикою, кольоровою гамою і розміром. На картинах зображені природа, вулиці, храми,  будинки, квіти. : «Лебеді», «Чиста вода», «Лебединка, Світанок 2021», «З риболовлі», «Фантазія», «Корали», «Хвиля», «Трипільська гора» і т. д.  Внутрішній зміст картин – це заклик любити, берегти свій рідний край,  землю, природу. Кожне полотно – це роздум художника про сучасний світ, ілюстрація його думок, станів та історій. І хоч Валерій Петрович художник-аматор, його картина «Вогонь», присвячена подіям на Сході Україні, вже експонувалася в обласному краєзнавчому музеї. 

Без перебільшення : відпочиваєш душею, коли  розглядаєш картини-портрети внуків,  «Данило», «Платон», «Тимофій» та автопортрет. Додають нових відчуттів  ще й ліричні вірші Валерія Петровича до окремих художніх полотен : «Я хочу кохати», «Я кохаю», «Свідок першого кохання», «Летять роки»,  «Журавлі», «Над Горинню», «Лебединському ковалю (рідному дідусю Василю Шуліці).

«Над Горинню сидів на кручі,

І повітря бентежне пив,

Навіть біль тут мене не мучив,

Теплим сонцем я душу грів»  - зізнається митець-аматор у вірші «Над Горинню».

 «Писання картин олійними фарбами вважаю чимось надзвичайним, коли ти через деякий час можеш повернутися до свого полотна і щось додати або виправити, втілити свій задум, бачити, як виходить щось хороше і життєрадісне», - розповідає художник.

Любов до творчості та практичні навики Валерій Петрович отримав від мами-вчительки, яка сама теж гарно малювала. Потребу в малюванні, як зізнається в розмові, відчував завжди, де б не був і чим би не займався. І хоч митець-аматор в юному віці свого життя не брав до рук  пензля, однак талант все ж  «вирвався»  на волю у зрілому, задовольняючи душу й єство душі новими відчуттями та почуттями. Як зізнається автор, творчість потребує багато сил, часу, матеріальних затрат, однак результати праці та визнання того варті. 

Всі картини майстра пензля Валерія Ярощука написані яскраво, тепло й талановито. І хоч багатьом нам не вистачає глядацького досвіду, все отримали море приємних відчуттів  від побаченого. 

Не менш захоплюючим дійством для присутніх є експозиція ляльок-мотанок, які здавна в Україні є символами жіночої мудрості, споконвіку оберігають родини і тримають зв’язок між поколіннями. Мабуть, саме  тому і захопилася  над  численним створенням такого розмаїття краси й ніжності більше 5-ти років тому  Тетяна Володимирівна. До того – викладала фізику й астрономію в школі. 

«Мої ляльки-мотанки для мене не просто творчість. Кожна дія несе у собі смислове навантаження. Відтворення символіки здійснює зв'язок між культурою наших пращурів, сьогоденням та майбутнім. Ляльки отримують інформацію, зберігають її та передають. Це своєрідний обмін позитивною енергетикою з побажаннями здійснення мрій, добра», - зізналася в розмові з нами  творча майстриня.

В колекції Тетяни Ярощук є лялька-мотанка Доманя – дружина домовика, що охороняє будинок від злих духів, а ще : Бабуся – символ мудрості, життєвого досвіду,  Господарочка-благополучниця,  Травниця,  Ведучка,  Княгиня, Нерозлучники, і т. д. Всього - 22 українських обереги, не схожих один на одного. Особливе місце тут  відведено для ляльок-мотанок під назвою «Берегиня» ; їх  - декілька.  

Творчі роботи Тетяни Володимирівни виготовлені з відчутним естетичним смаком, яскраві й вишукані. І як повідує нам майстриня,  кожна лялька-мотанка має власну історію. Тож, оглядаючи їх, шукаєш щось нове в кожному оберезі, відчуваєш частинку тепла творчої майстрині, своєрідний затишок та приємні відчуття.  

Мистецтво – це прагнення людства до добра, до миру. Представлені виставки у нашій бібліотеці цікаві, пізнавальні й натхненні. На мою думку, нічим не гірші, ніж в обласному центрі.

Отож, запрошуємо всіх жителів Гощанської громади :  приходьте до нас, дивіться, захоплюйтесь, радійте та  пізнавайте мистецтво з насолодою! 

 

Катерина КІСЛІЦІНА,

Олена ГАЖАМАН

Переглядів: 124 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: