Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 12:11
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Головна » 2022 » Лютий » 1 » Пісня моєї матері
11:15
Пісня моєї матері

Гощанська земля багата талановитими людьми. Свій талант вони виражають через музику, спів, вірші, шедеври образотворчого мистецтва, займаючись краєзнавством чи відтворенням минулого через призму століть.

Приємно, що до цієї когорти творчих людей належить і наша землячка, в минулому  - лікарка за фахом.

         Тетяна Василівна як збирач фольклору увійшла в енциклопедичний довідник «Миті Рівненщини». Краєзнавчі статті та поетичні твори поетеси публікувалися в всеукраїнських часописах «Слово просвіти», «Благовіст», «Дзвін Севастополя»,  місцевому альманасі «Гостинець» та районній газеті «Рідний край».

         Серед різновекторних жанрів усної народної творчості народознавці та збирачі фольклору на перше місце завжди ставили пісню.  І це закономірно, адже в переважній більшості народні пісні тісно пов’язані з народними звичаями та обрядами, які й по сьогодні лунають по Україні та зворушують наші серця своєю мелодійністю, досконалістю та змістом.

Особливої значущості для розвитку фольклорної спадщини та пісенної скарбниці нашого краю набув збірник «Пісні моєї матері», в якому вміщені народні пісні волинського краю, які авторка записала від неньки, Антоніни Червоної. Серед записаних пісень є цілий ряд забутих та маловідомих. Нотація мелодій та упорядкування  належать українському фольклористу-музиканту  Кузьмі Смалю. Обкладинку видання прикрашають рушники, вишиті матір’ю Тетяни Василівни.

«Мама не лише виконувала народні пісні, а також сама складала власні пісні, близькі до народних, - зазначає Тетяна Мазур у передмові до збірника. – Вони часто звучали разом з народними у її виконанні по обласному та республіканському радіо.  …Якось зимовим вечором, коли мама з татом співали, у мене зародилася цікава ідея – записати ті всі пісні, адже це безцінний народний скарб, що залишили нам наші пращури».

У збірнику вміщено біля 130 перлин пісенного фольклору, які зачаровують в першу чергу тих, хто свято шанує й любить українську пісню.

«Українська народна пісня має лікувальні властивості. Наука – звуко терапія – в майбутньому ще скаже своє слово, - стверджує Тетяна Мазур у своїй публіцистичній статті «Пісня над колискою». - Та й нині вже в деяких країнах лікуються нашими народними піснями, чекають українських співаків, як цілителів. …Золотою перлиною пісенного фольклору є колискова… Роде наш красний! Шануймося, - починаючи з колиски…».

В дарунок ювілярці та для ознайомлення тих користувачів книгозбірні, що не мають можливості ознайомитися з творчістю  місткині віч-на-віч, бібліомікс онлайн «Пісні моєї матері» : до 85-річчя від Дня народження народознавиці, збирача фольклору, поетеси Тетяни МАЗУР».

Переглядів: 241 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: