Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 09:59
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Головна » 2021 » Квітень » 1 » А ви читали «Паперові солдати» Братів Капранових?
15:47
А ви читали «Паперові солдати» Братів Капранових?

Промоція читання

А ви читали

«Паперові солдати» Братів Капранових?

       Щоби нові книжки викликали емоції, спонукали до діалогу, надихали, мотивували до читання,  їх варто  обговорювати в книгозбірні, навчальному закладі, інформаційних просторах, сімейному колі, на зустрічах з друзями, тощо.

 Як стверджують науковці, звичку читати, необхідно прищеплювати. І хто ж краще, як не читаючий бібліотекар, може знати запит читача, допоможе бути почутим, зрозумілим та зорієнтуватися в новинках літератури.  

Наявний досвід роботи в бібліотеці показує, що сьогодні найбільше читають книжок сучасних авторів з динамічним сюжетом та яскравими образами. Також не  секрет, що нині в нас, як і в цілому в державі, гостро стоїть питання «криза читання» та підвищення інтелектуального рівня громадян.  Сьогодні мало говорити :  читати – це  приємно, модно, цікаво та престижно. Необхідно діяти, виходячи за межі стереотипних мислень! Насамперед,  без чітко визначеної різновекторної підтримка влади, відчутних трансформацій бібліотечних просторів та підняття іміджу бібліотек, досягнути бажаного дуже важко. Однак, при тісній  співпраці з місцевими  письменниками, книго манами та небайдужими до читання людей, наша книгозбірня працює в напрямку підвищення іміджу бібліотеки та промоції читання. З цією метою та в рамках мережевого проєкту «Рівненщина читає» популяризую новий художній твір відомого українського автора – Братів Капранових – «Паперові солдати».

Насамперед, хто такі і чому Брати Капранови?

          Віталій і Дмитро Капранови – чи не найвідоміші брати української літератури, письменники, публіцисти, видавці та громадські діячі. Просувають українську культуру, історію та літературу.

По життю Дмитро і Віталій дотримуються психології тандему велосипедистів, коли два спортсмени керують одним велосипедом. Той, хто попереду, виконує складнішу роботу, рулює і спрямовує ровер, іншому - легше, бо він лише підтримує керманича, тож вони постійно міняються ролями. Зазвичай в парі є лідер, який бере на себе активність і відповідальність. Однак Віталій і Дмитро, щораз обмінюються посадами і повноваженнями, а роль лідера постійно переходить від одного до іншого. У зв’язку з цим трансформуються і їхні характери і поведінка. 

Письменники  розпочали свою діяльність у роки, як самі вони говорять, «книжкового голодомору», а тому знайшли чудову книжкову нішу для реалізації своїх ідей. Найпопулярніші  сьогодні видання письменників –«Паперові солдати», «Справа Сивого», «Майдан. Таємні файли», «Мальована історія України», «Веселих свят», «Кобзар 2000», «Щоденник моєї секретарки», «Історія нашої Церкви».

Спільний життєвий досвід допомагає Капрановим розуміти один одного з півслова. "Ми підхоплюємо, продовжуємо один одного. Для нас думання вголос - це звичний процес Діти нас в множині називають: батьки і мамки", - розповідають  брати. - Вони сімями живуть в одному великому будинку, збудованому спеціально під дві родини. Один поверх дитячий, інший - батьківський, а на першому спільному поверсі висить корабельна ринда, дзвоном якої всіх скликають на вечерю чи сімейне зібрання.   

Нині Брати Капранови та видавці активно презентують свій новий історичний роман «Паперові солдати». У цьому художньому творі  йдеться про долю художника Ніла Хасевича, який у молодому віці втратив ногу в залізничній катастрофі, але проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу в лавах УПА. 

Також в «Паперових солдатах» йдеться про ще одного митця, ровесника Хасевича, який досягнув успіху в Америці. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, головний художник студії Діснея, який намалював «Білосніжку», «Пінокіо», «Дамбо». Він народився в Нью-Йорку, а батьки його з Тернопільської області. 

Титла зацікавив письменників як доля альтернативна історії Хасевича. Він був українцем за духом, говорив українською, ходив до недільної української школи, саме там його помітила одна з викладачок і почала навчати малюванню. Звідти Білл пішов в училище промислового дизайну, а потім на кіностудію Paramount, зрозумів, що не вміє малювати, і поїхав вчитися до Європи, — а саме у Варшавську школу мистецтв, де якраз навчався Ніл Хасевич.

Автори розповідають, що зобразили дві різні біографії, два різних життєвих шляхи, аби показати, що у Хасевича був вибір, і те, що він загинув за Україну, було теж його свідомим вибором.

«Те, про що ви прочитали у цій книжці, було насправді – і вісім «Оскарів» за «Білосніжку», і спецгрупа МҐБ з пошуку Зота, і виставки Хасевича в Америці, і запрошення на роботу за океан, і трагедія на переїзді, в якій Ніл втратив ногу, і пінгвіни у студії Діснея, і страйк мультиплікаторів, і ферма Титли у Коннектикуті, і навчання Білла в Європі, і поїздка на землю батьків – Тернопілля, - зазначають у постскриптумі до роману «Паперові солдати» автори. - Єдине, чого ми не знаємо, – чи зустрічалися наші герої в реальності».

Впевнена, що прочитавши книжку «Паперові солдати» або інший з романів  Братів Капранових, - історичний, містичний чи детективний - вам захочеться читати ще і ще, пізнаючи багато цікавого й повчального. До того ж, твори легкі до читання та сприйняття патріотичних сторінок нашого краю.

«Ми, художники, малюємо країну, ми малюємо людей, щоб вони бачили себе кращими. Ми – дзеркало, ми – очі. Якою ми намалюємо нашу країну, в такій і житимуть наступні покоління!» - вустами Зота (Ніла Хосевича) стверджують Брати Капранови.

Я – читала цей роман. Долучайтесь до читання і ви!

 

                                                                                     Олена ГАЖАМАН

Переглядів: 170 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: