Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 01:55
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Міні-чат

Щоб додати необхідна авторизація

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Опитування

.

Революція гідності

.

Форма входу

Пошук

Друзі сайту



Гощанське об’єднання культури і дозвілля

Центральна бібліотека для дітей













Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Архів записів

Головна » 2017 » Лютий » 16 » Як нестримно летить час!
11:29
Як нестримно летить час!

    Здається, ще недавно ми тішилися новорічними обрядами, а вже почався відлік лютого – останнього місяця зими. Хоч за своїм характером він і найкоротший та вже ж сонце повертає на весну, день уже збільшується майже на три години: мудро підмічено в народному прислів’ї: «Лютневий сніг весною пахне».

    Надії на весну пов’язували зі святом Стрітення, громниці, зимомор. З цього приводу казали: «Прийшла громниця – зимі половиця», оскільки «В цей день лютий до березня приїхав».

  На честь Стрітення в церквах робили відправи, святили воду та свічки. Побутувало повір’я, що «громниці» (посвячені свічки) вельми помічені від грому. Їх спеціально тримали в господарствах, і коли надходила гроза, то запалювали, щоб «грім хати не підпалив», а також давали в руки тим, хто помирав, коли читали відхідну. Посвяченою в цей день водою лікували хворі місця – кожен господар на Стрітення ретельно спостерігав за погодою, оскільки зустрічається зима з весною. Про все це можна дізнатися з книги В.Скуратівського «Місяцелік» (Український народний календар).

     Вже стало традицією в Синівській ЗОШ проводити щорічно свято Стрітення. На цей рік його провели учні другого класу під керівництвом вчительки Козачок Р.Д. Гарно прикрашена класна кімната. На столі свічки, рушник, ключі, хліб, сіль.

     На свято завітали казкові герої  «Дід Максим», «Весна», «Зима».

    «Сьогодні, 15 лютого, весна з зимою зустрічається, про володіння домовляються. А це свято в народі Стрітенням називається. Діти закликали Весну, проводжали Зиму, а їм пораду давав Дід Максим».

   Протягом свята лунали пісні: «Вийди вийди сонечко», «Прийди прийди, весно красна»,  «Грицю, Грицю до роботи»,  «Ой минула вже зима».

   Цікавими були ігри «Катерина і Василь», «Подоляночка». Передувала цьому заходу виставка літератури в бібліотеці «На хвилинку зупинись – на ці книги подивись», де була добрана  інформація  про свято «Стрітення». Відвідувачі мали можливість ознайомитись з прикметами цього свята, за якими можна передбачити яка буде весна, яке буде літо, який урожай зернових і багато – багато цікавого .

    На захід були запрошені учні початкових класів, вчителі.

Переглядів: 494 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: